Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak

TO NIJE LEPO, SRAM TE BILO

Imaš li u iskustvu, sećanju da ti je neko nekad izgovorio –Sram te bilo, to nije lepo.

Koliko puta ti se dogodilo da ti se pred nekim zacrvene obrazi?

Ne znam za tebe, no ja sam odrasla uz tu za mene čuvenu rečenicu –Sram te bilo, stidi se. Sada mi je jasno zašto sam je toliko puta u svom odrastanju čula.

Stid je osećanje koje je veoma važno u razvojnom smislu, omogućuje početno usvajanje vrednosnih normi i socijalizaciju individue, koja veruje da će biti odbačena ukoliko se ne pridržava datih normi. U daljem razvoju ljudske moralnosti osećanje stida zamenjuje se osećanjem krivice.

Stid ili sram je socijalno, ili bolje rečeno javno osećanje, što znači da je za osećanje stida potreban neko drugi kao svedok.

U situaciji u kojoj procenjujemo da pred nekom značajnom osobom svojim postupkom potvrđujemo negativnu sliku o sebi javlja se osećanje stida.

Stid ili sram je vrasta straha od odbacivanja. Stidimo se onda kada učinimo nešto što odstupa od predstave koju želimo da drugi imaju o nama, u trenucima kada osetimo da su drugi to primetili, tada se postidimo.

Stid ima dva nivoa: kulturni i idiosinkratski.

Kod kultnog stida osoba se stidi zbog toga što je prekršila neke kulturne norme. Kod idiosinkratskog stida osoba se stidi zato što je prekršila neke svoje privatne idealne standarde.

Ključni element za osećanje stida je „publika“.

Bez drugog stid se ne oseća, ono što je važno znati, osećanje stida izbacuje iz komunikaciskog polja, povlači iz kontakta, udaljava od drugih. I zato mi je važno da te podsetim, veoma je bitno voditi računa o emocijama drugih, jer kada pored ličnih i tuđa osećanja uzimamo razvijamo empatiju i socijalnu inteligenciju.

Pozivam te da obratiš pažnju u kojoj meri tuđa osećanja uzimaš u obzir, zapitaj se pre nego nešto uradiš ili izgovoriš koje osećanje svojim postupkom kod druge osobe možeš da probudiš.

Misli o tome razvijaj se.

Rad na sebi nije ni manje ni više od čistog razvoja svesti o sebi i prihvatanju sebe na svim nivoima sa svim vrinama i manama. Jedan od ciljeva rada na sebi jeste i da se njime nulira teret koji negativna osećanja donose, a stid je među njima.

Prepoznaj. Prihvati. Upoznaj sebe. Izbalansiraj svoje jake i slabe strane uz moju pomoć i pomoću Bahovih kapi.

MK

Literatura Emocije, Z.Milivojević, Psihopolis