Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak

BESPOTREBNO DRAMIŠ

Daj molim te, nije tako (strašno) kako ti izgleda.

Svakog puta kada izgovorimo rečenicu ovog tipa zapravo negiramo značenje koje neki događaj za tu osobu ima, šaljući joj time poruku da su njena osećanja neadekvatna, a njeno tumačenje stvarnosti iskrivljeno.

Važno je razumeti, jedan isti događaj nema isto značenje za svakog. Neku situaciju jedna osoba može da doživi krajnje pozitivno dok će druga istu tu situaciju doživeti krajnje negativno. Neko će neku izrečenu rečenicu, misao doživeti kao pozitivan podsticaj, a neko drugi kao neprihvatljivu. Ono što je za mene prijatnost za nekog drugog može biti neprijatnost. Važno je praviti tu razliku.

Ponekad se dešava u svakodnevnim situacijama da nas neki ljudi ubeđuju u neku svoju istinu „sluđuju“ jer ne razumeju, ne prave razliku i razmišljaju sagledavaju stvari samo kroz svoju ličnu prizmu. Bitno je da gradimo svest o tome, različiti smo i različito doživljavamo i reagujemo na jedan isti događaj, na jednu istu sliku.

Naučiti izgovoriti sagovorniku skrenuti mu pažnju, -to što za tebe nije strašno, za mene jeste, to što je tebi normalno izvini za mene je neprihvatljivo.

Takvim skretanjem pažnje možemo uticati da druga strana prihvati i shvati razlike među nama. Takvim direktnim načinom komunikacije zapravo zaustavljamo i sprečavamo osobu da nastavi da nas ubeđuje u suprotno od onog što je za nas prihvatljivo. Ukoliko osoba ne prestaje sa ubeđivanjem, to je dovoljan znak da ispred ili pored sebe, imamo osobu koja ima problem, možda i neki poremećaj ličnosti.

Svako treba naučiti sebe da zaštiti, tako što će na vreme prepoznati sa kim ima posla. Emocionalno nasilje je veoma zastupljeno, tužno je što se teško dokazuje, jer ne ostavlja vidljive posledice, ne ostavlja na telu modrice.

Preventiva je i u odnosima sa drugim ljudima takođe veoma važna, jer kako kažu, bolje sprečiti nego lečiti.

Izbaci suvišan sadržaj iz životnog prostora, napolje.

MK