Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak

VEZIVANJE – VEZA – VEZANOST

Bez vezivanja ljubav ne bi bila moguća. Ljudi koji se ne vezuju nisu u mogućnosti da osete povezanost, bliskost, tako da se često osećaju praznima.

Vezanost, vezivanje osećanje koje se javlja kada nam je neko ili nešto važano na pozitivan način. Psihološki mehanizam vezivanja omogućuje da se oseti bliskost, povezanost, pripadnost, ljubav, prijateljstvo, ali i tuga u slučaju gubitka objekta vezivanja.

Proces vezivanja može biti hronično blokiran strahom od napuštanja ili odbacivanja.

Postoje simbiotsko, zavisničko, anaklitičko ili infantilno vezivanje kada osoba koja se vezala veruje da ne može preživeti bez osobe za koju se vezala. Postoji i nezavisno ili odraslo vezivanje kada osoba koja se vezala veruje da može preživeti i bez osobe za koju se vezala.

Zavisničko vezivanje je tipično za način na koji se deca vezuju za svoje roditelje, što omogućuje simbiozu, ali je tipično i za patološke zavisničke ljubavne odnose.

Odraslo vezivanje je tipično za zrele partnerske i prijateljske odnose.

Volela bih da svako teži odnosu, vezi, vezivanju kojem nismo slepljeni za drugu osobu, da bivamo u odnosu punom pažnje, ljubavi povezanosti, prijateljskoj energiji, odnosu u kojem svaka strana zadržava svoju autonomiju, ostaje slobodna, svoja prijatnošću vezana. Veži se za sebe. Vezaću se za tebe. Veži me…

Poštovanje. Razumevanje. Prihvatanje. Različitost. Ljubav. Razmena. Bliskost. Sloboda. Voli. Ljubi. Grli. Deli.

Hajde da teskobe i odnose sa drugima rešimo Bahovim kapima. Traži dobićeš.

MK

Literatura, Z. Milivojević Emocije, Psihopolis