Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak

TESNO, NAPETO, NEIZVESNO

Tesno, napeto neizvesno.

Guši me, steže. U grudnom košu napeto je i tesno. Steže, pritiska, guši. Tesno je. To je neka konstantna napetost i stegnutost, tu u grudnom košu. Hoću, a ne mogu da dišem…

Anksioznost vrsta straha koja se javlja kada osoba procenjuje da njena celokupna životna situacija prevazilazi njene sposobnosti. Anksiozna osoba procenjuje da nije u stanju da izađe na kraj s životnim teškoćama. Kontekst u kojem se javlja osećanje anksioznosti je toliko uopšten često osoba nije u stanju da odredi uzrok svog straha. Zbog toga se anksioznost pogrešno izjednačuje sa „neodređenim strahom“, odnosno strahom kod kog je potisnuta predstava koja ga izaziva.

Anksioznost može biti sasvim primerena, adekvatna ljudska reakcija. Može biti reakcija na promenu životne situacije, (katastrofe, rat, iseljenje itd.)

Anksioznost može biti posledica toga što se osoba menja bilo u organskom smislu (bolest, starost) bilo u psihičkom smislu (shvata da razvija mentalni poremećaj).

Neadekvatna anksioznost uvek je rezultat osobinog pogrešgog zaključka da nije sposobna da se dovoljno dobro nosi sa svojom životnom situacijom. Često su u njenoj osnovi  osobini nerealno visoki zahtevi od sebe, drugih i-ili sveta.

Bili svesni ili ne, puno je razloga u ovom suludom, neizvesnom vremenu da se svako u većoj ili manjoj meri oseti anksiozno. Ako primetiš, osećaš da te svakodnevno u grudima stiska, ako osećaš guši te, teško dišeš, ne čekaj, reaguj na vreme, to je jako važno.

Srećno.

MK

Literatura; Emocije, Z.Milivojević, Psihopolis