Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak

Uređenje terase

Činjenica da se terase zbog nedostatka prostora uglavnom pretvore u prostor za skladištenje i odlaganje stvari sa kojima ne znamo šta da radimo, ni gde da ih odložimo. Nije važno da li imate terasu, balkon ili lođu, šta god imate važno je da taj prostor ispravno i kvalitetno koristite.

Najtužniji način da koristite prostor terase jeste da ona bude spremište za odbačeno pokućstvo. Ako terasu zatrpate stvarima, ma koliko da ih uredno složite ona će postati ruglo vašeg stana, zgrade i našeg grada. Imajte na umu da se sa ulice vaša terasa vidi. Njen izgled šalje u svet sliku o vama. Terasa ima jasnu funkciju, da nas poveže sa svetom, preko nje zapravo ostvarujemo kontakt sa spoljnim okruženjem. Stare komode, zamrzivači, ormani i sve ostale stvari sa kojima se ne zna gde, pa zato završe na terasi, oduzimaju šansu da uživate u pogledu sa nje i koristite njen prostor kako bi ste udisali svež zrak.

Terasa je prostor za uživanje i vaša veza sa spoljnim svetom, a ne nikako, ostava ili još gore skladište.

Sada kada vreme više nego ikad provodimo kod kuće, omogućite sebi da koristite svoju terasu. Sredite je i pretvorite u opuštajuće mesto za uživanje. Ovo je priča koja želim da vas poveže sa vašim terasama, balkonima ili lođama, nije važno koju vrstu posedujete, bitno je na koji način ovaj prostor koristite. Proleće je idealno vreme da se ponovo ili po prvi put uredi terasa. Potrudite se da vam vaša terasa postane najudbnija bašta na kojoj ćete uživati i čitavog leta piti prvu kafu dok udišete svež vazduh.

Kako početi sređivanje terase

Početak sređivanja terase zavisi od toga u kom se trenutno stanju nalazi. Ukoliko je dugo ovaj prostor pogrešno korišćen počnite od raspremanja. Dakle izbacite sav višak sa nje. Počnite od sortiranja i raspremanja. Šta je ono što je zaista potrebno, a šta je za baciti zauvek. Polako i strpljivo pregledajte i sortirajte. Ide – ne znam – ostaje.

Kada završite proces raspremanja i sortiranja razmislite na koji najbolji način možete odložiti ono što je ostalo. Molim vas, bez obzira na nedostatak prostora ukoliko ovaj problem postoji, fokusirajte se na glavnu namenu terase. Sve vreme imajte u vidu terasa nije ostava, a ni skladište, ona je prostor koji nas povezuje sa spoljnim svetom.

Uređenje terase zahteva manje vremena nego sređivanje stana. Za početak potrebna vam je dobra polazna ideja, odnosno dobar dizajn. Za uređenje terase nije potrebno mnogo novca, važno je uključiti maštu i kreativnost. Pravi izbor detalja za terasu je jednako važan kao i za dom. Bez obzira koji tip terase imate, važno je da ona ne bude pretrpana.

Iznesite cveće na terasu uz njega će postati oaza mira, oplemenite je biljkama. Biljke mogu biti sezonske, jednogodišnje i višegodišnje, takođe i one otpotrne na zimske uslove te se ne moraju unositi tokom hladnih dana u stan, te vam biljke preporučujem. Kada jednom cvećem oplemenite terasu ona zasigurno više nikad neće biti, a ni postati prostor za skladištenje nepotrebnih stvari. Znate da se kroz kontakt sa biljkama umiruje naš um. Posvetite im pažnju one će pomoći da se stres i strah umire.

Ne morate imati garnituru za sedenje, dovoljno je da na terasu iznesete jastuke, da ih posložite i napravite ugodno mesto za sedenje. Možda u stanu već imate neku stolicu ili fotelju koja može da se iznese i služi vam za letnju sezonu. Razmislite šta u domu imate, a što može da nađe primenu na terasi. Nije neophodno da se kupuje, sve u domu može naći novu primenu.

Ukoliko želite nešto novo da kupite, moj savet je da pogledate online ponude. Podsećam vas ukoliko se odlučite da nešto kupite, obratite pažnju na dimenzije proizvoda. Dimenzije su jako važne. Pre kupovine obavezno premerite prostor.

Ne znamo koliko će situacija sa Koronom potrajati, ali eto neka bude pokretač da terasu dovedemo u red i sredimo je po svojoj meri.

MK

 

 

Fotografije preuzete sa interneta