Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak

ŠTA TE SE PA TIČE

Da li se ikada pitaš da li svojim ponašanjem, savetima koje deliš bez da su ti zatraženi ili pitanjima koja postovljaš, ugrožavaš druge? Ako se to nikada ne pitaš, molim te, nastavi da čitaš ovaj tekst. Jako je važno da razumeš koliko su reči značajne.

Svaka tvoja izgovorena reč ima moć. Važno je da razumeš da pogrešno upotrebljena moć, može izazvati bol, potres, tektonski ili psihički poremećaj.

Želim da verujem da neke od tih saveta i pitanja upućuješ drugima nesvesno, bez loše namere, ne razmišljajući kakve to posledice može da ostavi. Zato je važno da pročitaš ovaj tekst do kraja i počneš sa svesnog mesta da komuniciraš s ljudima, pažljivo birajući reči.

Dajemo sebi za pravo mnogo toga da komentarišemo naglas, javno, da mnogo i mnogo nekulturno pitamo, svakome da se obratimo, o svakome i o svemu da sudimo. Zapostavljamo sopstveni, baveći se tuđim životima. Savetujemo komšiji da pokosi travnjak, a naš nepokošeni travnjak još ima i rasuto đubre iz one kante koju je vetar pre četiri noći prevrnuo.

U kategoriju bolnih pitanja stavila bih ona koja se tiču fizičkog izleda. ‘Uh bre, što izgledaš tako umorno? Nešto si mi posiveo u licu?’ može se desiti da pitate osobu kojoj je nedavno dijagnostikovan kancer o kome ne želi da govori. ‘Jesi li se ti to ugojila?’ je jako bolno pitanje za ženu koja pati od ozbiljnog poremećaja štitaste žlezde. ‘Baš su ti ispucali krajevi. Što ne ideš kod frizera?’ je pitanje koje će stvoriti dodatnu neprijatnost ženi koja je trenutno u lošoj finansijskoj situaciji i sebi ne može da prijušti ni daleko važnije stvari od šišanja.

Šta tačno tebi donosi to pitanje kada ga izgovoriš? O čemu razmišljaš kada to pitaš? Kakvom se odgovoru nadaš? Zašto ti je odgovor važan? Ako ti je neko nekada odgovorio ‘ZIni da ti kažem!’ isprovociran je bio samo bes. Iza tog besa, često se kriju mnogo teške i bolne teme. 

Bolna pitanja su ona koja se tiču ljudske intime. Neka od njih nemoj postavljati ni svojoj deci, sestri ili bratu. Toliko su intimna da ti ni to što delite istu krv ne daje za pravo da tek tako pitaš.

Kad ćeš, bre, da se udaš? Vreme ti je.’ Ako ovo pitate osobu koja je već očajna u partnerskom odnosu koji već dugo ne napreduje ili pak osobu koja izvesni vremenski period ima problem da nađe partnera, velike su šanse da ćete je samo pogurati korak bliže očajanju. Možda je osoba u partnerskom odnosu u kome trpi nasilje, a tebi ta veza sa strane deluje savršeno. Možda forsiraš osobu da stupi u brak sa nasilikom, a da to nemaš u svesti. ‘Jel radite na bebi?’ je nepristojno pitanje koliko i ‘Da li se redovno j*bete?’ Zašto bi ti to iko ikada rekao?

Zašto je tebi odgovor važan?

Da li znaš da tim pitanjem sipaš so na otvorenu ranu ukoliko žena kojoj se obraćaš ima jedan, dva, tri ili više spontanih prekida trudnoće o kojima ti niti znaš, niti treba da znaš? Da li možeš da zamisliš moć koju tvoje pitanje ima nad životom žene, nad njenom psihom, emocijama, bolom, ukoliko ona možda više nema reproduktivne organe? Da li znaš da postoje ljudi koji se odluče za brak, ali se isto tako odluče da nemaju decu i da je sa tom odlukom sve uredu, ali sa tvojim pitanjem nije? Tvoje pitanje je intimno, nepristojno i nelagodno ma kome bilo postavljeno.

Ne pitaj ljude na hodniku zgrade gde su pošli. Ne pitaj ih kad su se sinoć vratili kući, jer im do kasno u noć auto nije bio na parkingu. Ne pitaj komšinicu ko ju je to juče dovezao sa posla. Ne pitaj komšiju ko je ona plavuša s kojom je juče sedeo u kafiću. Ne pitaj ljude koliko zarađuju ili koliko su nešto platili. Ne savetuj ljude da je bolje da usvoje neko dete, nego treću mačku sa ulice. Ne govori ljudima da nisu mama i tata psu, nego da treba da imaju dete. Ne pitaj ljude zašto jedu meso. Ne pitaj ih ni zašto su vegeterijanci. Ne savetuj ljude da idu na tretmane na koje ide Mileva, tvoja koleginica, ako ti nemaš lično iskustvo.

Ne guraj svoj nos u polje tuđeg problema, pre nego što sebe zapitaš ‘Šta ja dobijam ovim pitanjem? Zašto mi je odgovor važan?’ Često ćeš utvrditi da ti i nije važno. Pitaš tek da nešto kažeš. Ako ti ne doprinosi ničemu, onda prećuti. Neizgovorena pitanja često doprinosu ljudima više od bilo kog saveta koji bi da im daš. 

autor: Milica Dimitrijević