Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak

Šta raditi sa stvarima koje se ne koriste

Prilikom sređivanja stvari činjenica je, iz ormana se iznese velika količina garderobe koja se ne koristi. U mom radu sa klijentima ponavlja se stalno ista šema, sve iznete stvari se prosleđuju rođacima, prijateljima i ostalim manje i više poznatim osobama iz bliskog okruženja. Moje je pitanje može li se ta šema prekinuti i kako da se uradi nešto drugačije?

Ponovo se oslanjam na iskustvo rada sa drugima, u većini slučajeva stvari koje osoba “iznosi” iz ormana su upravo one koje su došle kao dar ili su se tu našle kroz put nečijeg ciklusa čišćenja. Preuzimanje stvari od drugih može biti korisno, ali isto tako može biti potpuni promašaj.

Počnimo od početka. Izneli smo stvari koje ne koristimo, sve one koje ne rade za nas i u našu korist. Zamislimo to je jedna velika gomila koja stoji u uglu prostorije. Prvo na šta pomislimo jeste: “Želim da ovo što pre iznesem van.” Druga misao: “Kome ovo mogu da prosledim?” Pitanje koje želim da postavite sebi je ovo:

Kome su ove stvari zaista potrebne, kome će biti prava dragocenost i vrednost?

Možda niste razmišljali, ali evo danas ovim tekstom želim da vas podsetim. Donirajte svoje stvari onima kojima će zaista služiti. Odnesite ih tamo gde će se koristiti. Učinite nekog srećnim. Obratite pažnju na one kojima je pomoć zaista potrebna. Zaboravite na osobe koje poznajete, mislite na one koje ne poznajete, a koji svakako među nama žive. Odnesite ono sve što ne koristite tamo gde će biti radost i potreba.

Postoji puno organizacija koje rade i zalažu se da pomažu osobama kojima je pomoć u svakom smislu potrebna. Istražite i pronađite mesto gde ćete donirati sve to što vama više nije potrebno.

To može biti neki od centara za decu bez roditeljskog staranja. Pogledajte spisak ovde

Ovde možete pogledati spisak organizacija koje pružaju individualnu podršku ženama koje su preživele muško nasilje u Srbiji. Kontaktirajte ih pitajte kome je pomoć potrebna. Pogledajte spisak ovde

Tu je i Fondacija „Humanist“ razvila se od ideje humanih, mladih i ambicioznih ljudi, da pomognu svim ugroženim osobama kao i ostalim fondacijama u napretku i boljem radu. Kontaktirajte ih

Izađite iz ustaljenih okvira donirajte ono što vama više ne treba tamo gde je ta stvar zaista potreba. I ne mislim samo na garderobu, mada istina je nje uvek ima najviše. Mislim na sve one stvari koje ne koristimo. Verujem složićete se sa mnom imamo ih u domu sigurno.

Količina stvari koja stoji u većini ormana i kuća je zapravo rezultat pogrešne kupovine. Kada se pogleda ta gomila sve je jasno, kupujemo i potrebno i nepotrebno. Mislim da je pravo vreme da se zapitamo pre nego hirovito platimo.

Srećno!

MK