Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak

PMS (NI)JE DEŽURNI KRIVAC

Da li je PMS dežurni krivac za sva ženska nezadovoljstva i primedbe?

Tri slova koja ne zagorčavaju život muškarcima koji prihvate njihovo postojanje i znaju tačno kada, kako i zašto se javlja, kao i koliko traje. Ti muškarci odlično razumeju da PMS nije razlog svakog ženskog nezadovoljstva, te da na neka treba obratiti posebnu pažnju da vam se odnos ne bi raspao ili da bi podržali partnerku na pravi način u datom trenutku. 

Svojevremeno, bila sam u partnerskom odnosu sa muškarcem za koga sam osnovano sumnjala da me vara ili da barem ozbiljno teži svojoj bivšoj devojci, koja mu je ujedno i nadređena na projektu. Kada su se moje sumnje potvrdile kroz telefonske razgovore koje sam čula, jer mu je bila preglasna slušalica telefona, počela sam da insistiram da se o tome razgovara. Ja sam želela istinu, on je uporno odbijao da govori. Branio se ćutanjem ili džokerima poput ‘Šta ti je? Ja tebe volim!’ Nije bilo pitanje da li me voli, već da li petlja nešto s njom. Nedeljama je trajala napetost u stanu, nedeljama smo delili krevet on, tenzija i ja, nedeljama sam slušala razne izgovore i laži u koje ne bi poverovao ni prosečan desetogodišnjak. Nedeljama me je, pun razumevanja, tretirao kao da sam u PMS-u i da ću mu se ‘skinuti sa vrata’ čim me prođe. Nakon što je on napustio stan želeći da me spreči da ja budem ta koja će trajno otići, ponovo mi je davao par dana ‘da me prođe’, ‘da se ohladim’ pa da se vrati. Bio je to naš kraj. On je i dalje verovao da je PMS. Bio je to naš definitivni kraj, a on je i šest meseci kasnije pričao prijateljima da me samo malo drmaju hormoni i da će sve biti ok, čim me prođe. I prošlo me je sve. Ali još pre nego što je napustio stan. 

PMS bude i prođe. Nekad traje dva dana, nekad sedam. Zavisi od žene, zavisi od vremenskih promena, zavisi od ishrane, lunarne faze itd.

Ako žena ispoljava nezadovoljstvo i posle sedam, deset, dvadeset dana, to više ne treba tretirati kao PMS.

Nezadovoljstva koja ne može namiriti sladoled, topla kupka ili đuskanje uz omiljenu pesmu, nezadovoljstvo koje ne prođe u vremenskom periodu od par dana ima svoj dublji koren i jedino što možemo da pripišemo PMS-u jeste eventualno pojačano nezadovoljstvo u ovom periodu. Nekim muškarcima je teško to da razumeju, dok neki odlično to prepoznaju kod svojih partnerki, koleginica na poslu, prijateljica, te se dosta dobro nose sa tim. Neki mušarci za sva ženska nezadovoljstva upiru prst u dežurnog krivca, ali znate šta? To rade i neke žene.

Da bismo pomogle muškarcima  da nas u što većem broju razumeju i prihvate u celosti, da imaju zdrav odnos prema PMS-u kao i da se na pravila način odnose prema nama kada ispoljavamo određeno nezadovoljstvo (bilo kada), mi žene, moramo da prihvatimo da je PMS stvaran, ali i da prestanemo da ga potežemo kao opravdanje za svu napetost, nezadovoljstvo, nervozu koju osećamo.

Vreme je da svaka žena ostvari kontakt sa svojim telom, osvesti osećaje u telu, senzacije, da bi umela da prepozna kada je napetost zbog PMS-a, a kada zbog nečeg drugog.  Često se u nama gomilaju teskobe čiji početak nije uzrokovan našim hormonima, niti ciklusom. Neke od tih teskoba nisu istinski naše, već su nasleđene i naučene. Neke smo pokupile od prijateljice sa kojom smo jutros pile kafu. Neke smo upile od nervozne kasirke u marketu. Većina teskoba koje osećamo jesu naše lične i najčešće ih hranimo tišinom. Snebivanjem da kažemo.

Ako za sve naše tenzije krivimo PMS, ma u kom delu ciklusa da se nalazimo, stalno ćemo pomerati fokus sa stvarnog izvora naše frustracije na nešto što je izgovor.

Žene su generacijama unazad učene da trpe, da ćute, da progutaju, da se ugrizu za jezik, da se ne opiru jer im može biti gore. Dobra vest je da smo generacijama daleko od mesta kada su žene zaista mnogo toga morale da istrpe i ponesu na svojim plećima. Kroz sve te decenije smo se kao žene ‘namorale’ i sad imamo dužnost prema pretkinjama, prema sebi i prema novim generacijama žena, da damo sve od sebe da stanemo na jedno svesno mesto, da preuzmemo odgovornost za sopstveni život, za to kako tretiramo sebe i kako dozvoljavamo drugima da nas tretiraju.

Kvalitet izbora koje pravimo određuje kvalitet života koji živimo. Hajde da biramo da ne živimo teskobu, osim možda tih par dana mesečno. Hajde da svaka od nas kaže da je PMS kada je PMS, ali da ne kaže da je PMS kada je nezadovoljna poslom koji trpi samo da bi imala sigurnu platu.

 

autor: Milica Dimitrijević