Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak

Organizovanje doma – Odakle početi

Našli smo se u situaciji u kojoj rad od kuće nije izbor već moranje. Boravak kod kuće je odgovornost. Trenutno žongliramo između poslovnih i drugih obaveza, dok se trudimo da ostanemo sigurni. Možda osećate da je ovo trenutak u kojem ste zarobljeni između želje i nametanja. Možda ste poželeli da zaronite dublje u organizovanje i sređivanje svog doma, ali jednostavno ne znate čime prvo da se pozabavite. Imate želju ali ne znate odakle da počnete.

Pitanje koje stalno stiže na moju adresu: „Odakle i kako da počnem?“

I ako je moj odgovor uvek: „Počnite od ormana“ u ovoj novonastaloj situaciji mnogo razmišljam može li se drugačije početi. Šta bi bilo najprikladnije u ovom izazovnom trenutku. Za organizovanje i sređivanje doma potrebni su strpljenje, fokus i vreme. Zato mislim, bilo bi dobro početi od preispitivanja.

Opterećivati se dodatnim naporom nije dobro. Nemojte siliti stvari ako ne idu same po sebi, ali iskoristiti vreme na analizu, posmatranje i razmatranje mogućnosti. To je najbolje što možete da uradite. Promenite perspektivu i način razmišljanja kada su organizacija i sređivanje doma u pitanju. To je idealan način da počnete organizaciju stvari u domu.

Na početku osvestite šta sve posedujete

Razgledajte svoj prostor obratite pažnju šta se sve u njemu nalazi. Probudite zahvalnost za sve što imate. Obratite pažnju koliko toga ustvari imate. Istina je, mnoge od tih stvari možda dugo niste koristili, ali one su tu u vašem posedu. Pre nego razmotrite da se bilo čega oslobodite osvestite šta i zašto imate.

Zaustavite se od kupovine

Umirite se! Obratite pažnju koliko konzumirate, koliko često kupujete? Napravite pauzu od kupovine. Potrudite se da upotrebljavate ono što već imate. Obavežite se na pauzu, zaustavite šoping zabavu. Tim postupkom ne samo da ograničavate unos stvari u vaš dom, nego ćete uvideti koliko često imate nagon da nešto kupite. Iznenadićete se koliko učestalo nam mozak šalje poruku „to mi treba“. Napravite spisak svega što ste poželeli da kupite u periodu apstinencije od kupovine. Ovim treningom pojačaćete veru u sebe i donošenje odluka prilikom svake sledeće kupovine. Krenite putem pametne kupovine. Kupujte potrebno, birajte pametno.

Preispitajte svoje namere

Pre nego krenete u akciju sređivanja i organizovanja doma trebalo bi da razjasnite zašto želite red u domu i koje konkretne ciljeve imate nameru da postignete.  Zaista će vam biti potrebno „uverljivo zašto“ kako bi vam pomoglo da prođete kroz proces pregledanja ličnih stvari, papira, fotografija, drugih uspomena i ostalih stvari. Jasno zašto i jasan cilj pomoći će da dobijete viziju i da tačno znate gde želite stići. Vaša vizija i krajnji rezultat će biti motivacija kada se pojavi otpor, podržaće vas da započeti posao izvedete do kraja.

Oslobađanje od suvišnog

Ako se u svom domu osećate teskobno onda je sigurno, imate previše stvari. Oslobađanje od viška stvari u većini slučajeva je bolan i stresan posao, ali je i prvi neophodni korak.

Zato počnite da se oslobađate od stvari malo po malo. Pre nego što donesete odluku da neku stvar iznesete iz prostora postavite sebi pitanje: „Da li ovaj predmet zaista želim za sebe?“  Budite strpljivi. Oslobađanje od stvari koje više nemaju upotrebnu vrednost može biti odličan početak. Možete se ceo mesec posvetiti ovom poslu. Dok stvarate svoju viziju i pronalazite svoje jasno zašto za red u domu, prvo se oslobadjajte viška.

Ako ste preplavljeni, ako nemate dovoljno motivacije ni vremena počnite od malih delova prostora. Ne mora to biti orman, a ni neki veći poduhvat. Počnite od fioke ili police. Krećite se od manjih ka većim poslovima. U principu nije važno odakle ćete početi dokle god započeti posao završavate u potpunosti.

 

 

Uvek preporučujem da se počne od ličnih stvari i ormana, ali u ovoj situaciji smatram da to nije neophodno. Zapamtite mali koraci vode do velikih promena. Zato polako, ne žurite, organizacija i sređivanje stvari u domu zahtevan su posao koji će zasigurno stvarati promenu kako u prostoru u kojem živite tako i u Vama.

Najbolji početak je deo po deo, malo po malo, a najvažnije je završiti započeto.

MK