Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak

KUPUJ PAMETNO BIRAJ POTREBNO

Pre izvesnog vremena pozvala me je Dragana u želji da pronađe svoj stil, nauči da za sebe bira i kupuje pametno. Rešena da zajedno sredimo stanje stvari u njenom ormanu. Prvo što je izgovorla kada smo započele rad bile su reči:

– Često kupujem kada je nešto sniženo, tad osetim da je idealna prilika. Popusti me vuku, tad sam u fazonu, sad ili nikad sigurana da mi baš ti ponuđeni komadi odeće trebaju. Poželim da ih nosim odmah. Kada kupljeno donesem u dom uredno komade odložim u orman, (sve sa etiketom) stvari stavim na čekaje. Ubrzo zaboravim da sam i šta sam sve kupila, tako se vrtim u krug godinama. Kupim, odložim, zaboravim pa se setim da imam, ali ne koristim nego opet nešto novo kupim.

Marija, meni sve treba! Kupujem i kupljeno ne znam da koristim.

Da li ti je jasno gde je Dragana grešila?

Ona je uporno držala fokus na želji da iznova pravi nov izbor. Svaki odlazak u kupovinu ispunjavao je njenu potrebu da bira. Tako je konstantno ispunjavala jednu žudnju „biram“, a zaboravljala je da izabrano stavi u upotrebu, tačnije da koristi i time realizuje drugu potrebu „uvek sam lepo obučena“. Više je puta započnjala posao uređenja ormana u želji da sve u njemu i na njoj izgleda kao na slikama sa Pinteresta. Počinjala je, pratila je savete, međutim pored svog truda nije uspevala da postigne red i ostvari željeni stilski efekat. Želja joj je bila da otvori vrata svog ormana oseti inpiraciju kako bi se lako i lepo obukla. Ka tome je stremila, međutim nikako nije u toj nameri uspevala.

Da bi u ormanu stvari bile idealno postavljene, tako da sve bude vidljivo i lako dostupno, od ključne važnosti je da se oslobodimo suvišnog, iz njega izvadimo stvari koje ne pripadaju nama, našem telu i karakteru. To su komadi koji nam ne odgovaraju, koji su pogrešno izabrani, zato zbunjuju, prave gužvu i narušavaju harmoniju.

Nije sve za svakog i nije svako za sve, ali svaka osoba je za ono nešto. Odeću nosimo mi, a ne ona nas i zato je neophodno naučiti i prepoznati koja vrsta stvari kome odgovara, šta je to što neko može i treba da oblači, a šta je to što nikako na sebe ne bi trebalo da stavlja. Kada se to nauči tog trenutka počinje pametno da se kupuje.

Kako bi prepoznali šta je u ormanu suvišno, šta pogrešno, a koji komadi su oni pravi. Kako se pravilno bira, ponekad je potrebno da uz sebe imamo adekvatnu osobu koja može pomoći da se nauči, savlada i dođe do uvida. Šta mi pripada, šta radim pogrešno i zašto? Kako i zašto sprečavam sebe ka ostvarenju željenog.

Dragana je prepoznala, naučila, prihvatila i savladala na obostrano zadovoljstvo postigle smo željeni rezultat. Ona sada kupuje pametno, bira potrebno i konačno sav sadržaj koji ima koristi.

Pre nego doneseš odluku da nešto platiš, razmisli da li ti je ta stvar zaista potrebna? Kako ćeš i na koji način ćeš da je koristiš?

Imaj na umu, upotreba je bitnija od kupovine.

MK 

Možeš mi pisati OVDE