Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak

Kako se izboriti i osloboditi stvari koje imaju emotivnu vrednost

Od svih stvari koje sam tokom proteklih godina pomagala ljudima da uređuju i organizuju, primetila sam da je organizacija predmeta koje imaju emotivnu vrednost najteža. Zato delim sa vama savete koji će vam pomoći da lakše sortirate sentimentalne stvari i rešite se nereda. Ovaj zastrašujući zadatak može biti manje bolan nego što mislite ako sledite ove korake. 

DEFINIŠITE VREMENSKI PERIOD U KOM ĆETE ZAVRŠITI ZADATAK

Odredite vremenski period u kom želite da završite posao i potrudite se da se pridržavate tog roka. Važno je da vremenski rok odredite u skladu sa vašim kapacitetima u zavisnosti od toga da li bolje radite u kraćim ili dužim vremenskim intervalima. Neki ljudi odvoje ceo vikend kako bi preuredili svoj prostor ( orman, dom), dok drugi više vole da odvoje sat ili dva dnevno tokom cele nedelje kako bi obavili posao. Ne postoji „ispravan način“, već samo način koji odgovara vama. Na zadacima koji vam teško padaju radite za pocetak samo 10 -15 minuta dnevno.  

DEFINIŠITE KOLIKO STVARI ŽELITE DA ZADRŽITE

Postavljanjem jasne granice koliko stvari želite da zadržite može vam pomoći da donesete odluku kojih stvari treba da se oslobodite. Količinu stvari koju zadržavate možete odrediti na osnovu raspoloživog prostora, prostora u ormanu, na policama… Kada mi je mama donela desetak kutija sa stvarima i uspomenama iz mog detinjstva odlučila sam da zadržim onoliko stvari koliko stane u dve kutije. Ovo ograničenje mi je pomoglo da tačno znam koje stvari želim da zadržim, a kojih da se oslobodim. 

DEFINIŠITE KOJIH (KAKVIH ) STVARI ŽELITE DA SE OSLOBODITE 

Pre nego što sakupite robu i krenete u sortiranje stvari koje imaju sentimentalnu vrednost za vas, savetujem vam da postavite jasne parametre na osnovu kojih ćete utvrditi koje stvari treba da zadržite, a kojih treba da se oslobodite. Na primer ako budete uređivali kutiju sa fotografijama možete odlučiti da izbacite sve duplikate i slike koje su oštećenje, požutele ili se lepe. Ako budete uređivali neke radove iz vašeg detinjstva možete da napravite digitalne slike svojih omiljenih radova, a ostatak reciklirate. Ako budete spremni da se pozabavite školskim nagradama možete da zadržite po jednu nagradu iz svake škole. Ako unapred odredite princip po kojem ćete sortirati stvari ovaj proces će biti mnogo efikasniji i brži. 

PRIPREMITE SVE ŠTO VAM JE POTREBNO ZA SORTIRANJE STVARI 

Da biste osigurali efikasno uređivanje i organizovanje, potrebno je da  imate neke osnovne stvari na dohvat ruke: Torbu za reciklažu, torbu za doniranje i nekoliko vreća ili kutija za predmete koje želite da date prijateljima ili porodici. Možete koristiti lepljive papiriće  kako biste označili kutije i poslali ih prijateljima ili članovima porodice.

POSTAVITE SEBI PRAVA PITANJA 

Dok se upuštate u sortiranje sentimentalnih predmeta, presudno je da sebi postavite prava pitanja koja će vam olakšati proces sortitanja. 

Korisna pitanja uključuju:

Da li bih ovu u stvar kupila ponovo?

Da li ovaj predmet ili ova stvar podržava moje trenutne vrednosti i prioritete?

Može li ovaj predmet biti korisniji nekoj drugoj osobi?

Da li je ovaj predmet zaista vredan prostora koji zauzima u mom domu?

Da li ovaj predmet trenutno daje vrednost mom životu?

Da li ću ovo ikad više pogledati?

Da li bi moja deca bila uzbuđena što sam ovo zadržala?

Da li će čuvanje ovih predmeta biti poklon ili teret mojoj porodici?

Nekorisna pitanja uključuju:

Da li mi ovo može biti korisno jednog dana?

Da li mi je ovo neko poklonio?

Da li sam puno platila ovaj predmet ili ovu stvar?

Ova pitanja će učiniti da osećate krivicu ili strah i pružiće vam opravdanje da zadržite gotovo sve. Umesto toga, fokusirajte se na pitanja koja će vam pomoći da se usredsredite samo na čuvanje predmeta koji doprinose stvaranju prostora koji podržava vaše trenutne ciljeve i način života. 

Cilj, naravno nije da se otarasite svega, već da ostanete fokusirani na zadržavanje stvari koje su zaista značajne i funkcionalne za sadašnjost.

ZAPAMTITE, SEĆANJA NE ŽIVE U STVARIMA 

Lako možete osećati kao da ako se rastanete od nekog predmeta ili stvari, takođe morate da se oslobodite uspomene i sećanja koja je sa njom povezana. Dobra vest je da uspomene ne žive unutar vaših stvari – one postoje u vašem umu i vašem srcu. Ako ste vizuelna osoba, može vam biti korisno da slikate svoje sentimentalne predmete pre nego što se sa njima rastanete. Fotografije mogu poslužiti kao podsetnik na ljude, dostignuća ili iskustva koja želite da upamtite. Tako ste sačuvali sećanja, a oslobodili se nereda. 

ZADRŽITE SAMO JEDAN PREDMET IZ KOLEKCIJE

Ovo može biti vrlo efikasna strategija uštede prostora ako je vaše skladište pretrpano kutijama sa stripovima, knjigama ili drugim kolekcionarskim predmetima. Ako imate veliki broj kolekcionarskih stvari izaberite jedan do tri simbolična predmet koje ćete zadržati. Budite kreativni, možete određene delove iz kolekcije koristiti kako biste napravili umetničke instalacije ili ih uramiti i držati na zidu u svom domu. 

POKLONITE STVARI KOJE VAM VIŠE NISU POTREBNE

Kada je reč o vrednim umetničkim delima ili stvarima koje ste nasledili, imajte na umu da to nikome ne donosi ništa dobro samo skuplja prašinu u vašem podrumu. Ako naiđete na lepe predmete za koje nemate mesta da skladištite, pitajte prijatelje i članove porodice da li bi želeli da ih zadrže. Ako u vašem najužem krugu niko ne želi da uzme stvari, obratite se gradskim zajednicama. Pozorištima, bibliotekama, crkvama, društvenim domovima, neprofitnim organizacijama i školama često su potrebne donacije. Sjajno je osloboditi prostor u svom domu, a još bolje biti velikodušan i imati pozitivan uticaj. 

STAVITE NA VIDLJIVO MESTO NAJDRAGOCENIJE STVARI

Uvek mi se čini čudnim da većina nas čuva predmete koje smatramo najdragocenijima u prašnjavim kutijama, na tavanima,u podrumima ili garažama. Odlučite koji su vam sentimentalni predmeti najznačajniji i pokušajte da im pronađete mesto u svom domu kako biste mogli da uživate u njima svaki dan. Ne zaboravite da se fokusirate na čuvanje i prikazivanje predmeta koji daju vrednost vašem životu. Važno je da stvar koja ima sentimentalnu vrednost u svakom trenutku probudi u vama pozitivan emotivni podsticaj, to je svrha, zašto čuvamo te neke posebne i određene stvari. svakog puta kada sa njima uđemo u kontakt pozitivno nas stimulušu. Ukoliko se u vama emotivno ništa ne dešava, ili se budu loš osećaj kada ispred sebe vidite ili u rukama držite određenu stvar, to je jasan znak da tu stvar nema svrhe više čuvati. Jasno je, ta stvar više ne radi za vas i u vašu korist. 

Želim srećno raspremanje i oslobađanje prostora od suvišnog sadržaja.

MK