Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak

Kako napraviti CAPSULE WARDROBE

Ako je Vaš orman prepun odeće, ali osećate kao da nemate šta da obučete, CAPSULE WARDROBE može biti upravo ono što vam je potrebno. Iako se čini paradoksalno, orman sa manje stvari zapravo može učiniti da se osećate kao da imate više mogućnosti. CAPSULE WARDROBE primorava vas da pažljivo definišete svoj lični stil, uložite u kvalitetne komade i napunite svoj orman samo stvarima koje odgovaraju sadašnjem trenutku. Trenutnom načinu života, estetici i obliku tela. 

Život sa CAPSULA WARDROBE omogućava da trošimo manje vremena i novca u kupovini i podstiče da budemo svesni u koje komade investiramo. Počnite da kreirate svoj CAPSULE WARDROBE.

Prvi korak: Definisati lični stil

Pre nego što sredite svoj orman ili uložite u nove komade, razmislite kako želite da izgledate i da se osećate u odeći, stvorite jasnu viziju kako želite da se predstavite. Opišite svoj stil rečima (klasičan, elegantan,sportski, šik) to će pomoći pri daljem izboru stvari. Ako ste zapeli ovde, pokušajte da iz ormana izvučete svoju omiljenu odeću i opišite je u nekoliko reči. Obratite pažnju na boje, tkaninu i brendove koje najviše koristite. Takođe inspiraciju možete da potražite na Pinterestu, blogovima ili časopisima. Ovo je prvi i najbitniji korak, posvetite mu vreme i pažnju. Odgovorite na pitanje: Ko sam ja danas?

Drugi korak: Odrediti svoju paletu boja odeće

Započnite odabirom osnovnih boja i nekoliko akcentnih boja za rad na kreiranju CAPSULE WARDROBE. Imajte na umu, boja može da nas ulepša ili naruži. Neophodno je da uradite kolor test kako bi vam bilo jasno koja je vaša paleta boja. Koje boje odgovaraju vašem licu, tenu i boji kose. Važno je da se boje koje odaberete mogu lako uklapati i kombinovati jedna sa drugom.

Ideja je da sebi olakšate oblačenje i osigurate da se stvari koje odaberete za vaš orman mogu naizmenično nositi. Takođe definišite odevne kombinacije koje volite, ja se npr. odlučujem za ravne farmerke ili ležerne pantalone u kombinaciji sa malo labavijim košuljama i majicama. Na taj način brže pravim kombinacije kada je potrebno da izađem iz kuće. Samo jasno definišite boje i odevne kombinacije koje želite da nosite i držite se toga. U svakoj opciji organizovanja ormana neophodno je da zaboravite na stvari za po kući.

Treći korak: Izaberite tačan broj komada odeće i definišite vremenski okvir za korišćenje

Prvo pitanje koje mi klijenti postavljaju kada je u pitanju kreiranje CAPSULE WARDROBE je koliko predmeta da izaberu. Ne postoji magičan broj, a ja ne verujem u pravila, zato počnite postavljanjem parametara koji vam se čine dobri i realni. Ako vam je još uvek potrebno da vam kažem broj – Courtnei Carver, osnivačica projekta 333, predlaže odabir 33 predmeta (uključujući cipele i dodatke) za tromesečni period. Caroline Joi, osnivačica minimalističkog modnog bloga, Unfanci, odlučuje se za 37 predmeta za tromesečni period, a isključuje nakit, pidžame i haljine. 

Moj princip je drugačiji, sveden je na minimalan broj odeće. Ne sortiram garederobu po nameni recimo za posao, izlazak, svečana prilika, večera, za po kući. Sve što se nalazi u mom ormanu koristim u zavisnosti od raspoloženja, a ne od prilike. Smatram da je svaki dan specijalna prilika. Dakle u mom ormanu nalaze se stvari koje u datom periodu bude dobar osećaj, a za to mi nije potrebno mnogo stvari. Na taj način ne moram da pakujem sezonske stvari i izbacujem iz ormana četiri puta godišnje. Sve je vidljivo i lako dostupno. Ono i jedino što izdvajam je oprema za sport. Od presudne važnosti jeste da stvari koje imate koristite, i da one rade za vas i u vašu korist. Ukoliko se držite za tu ideju sigurna sam da nećete preterati i da će se prilikom organizacije ormana u vašem nalaziti sasvim dovoljno stvari, ni previše, ni premalo nego dovoljno.

Nema pravila, tražite rešenje prema sebi, za sebe, svoj stil i način života. 

Četvrti korak: Izaberite svoje favorite

Vreme je za glavnu atrakciju! Krenite do svog ormara i izvucite sve svoje omiljene stvari iz garderobe koje se poklapaju sa vašim kriterijumima. Ako imate sezonski pristup, razmislite o tome koja vam garderoba treba u naredna tri meseca i koje događaje očekujete. Obavezno se odlučite za svestrane komade koji će biti jednostavni za upotrebu u pravljenju više različitih kombinacija. Zapamtite CAPSULE WARDROBE je tu da vam olakša život, pa neka bude što jednostavniji, a da pritom zadržite svoj jedinstveni lični stil. Ako se mučite oko odabira stvari, isprobajte ovu jednostavnu formulu:

izaberite 5 gornjih delova odeće, 5 džempera/ dukseva, 5 pari farmerki i pantalona, 5 haljina, suknji ili kombinezona, 5 pari cipela (baletanke, patike, štikle, čizme itd.)  5 dodataka ili sezonskih predmeta, ukupno 30 stvari. Prilagodite količinu prema vašem ukusu i stilu. 

Peti korak: popunite praznine 

Možda ćete primetiti da vam nedostaje određena vrsta stvari, da imate manjak džempera u ormanu dok budete prolazili kroz proces kreiranja CAPSULE WARDROBE. Razmislite u koju odeću želite da investirate i zabeležite to kako biste olakšali sebi kupovinu. Na primer, moje svakodnevne kombinacije se sastoje od farmerki i laganih gornjih delova, to dobro funkcioniše za moj životni stil. Problem rešen! Isto tako, godinama sam u lovu na šik dnevnu odeću. Džemperi od kašmira i muški džemperi su rešili moj problem i tako je moja potraga završena. Predlažem vam da odvojite vreme i uložite u visokokvalitetne, vanvremenske komade koji imaju smisla za vaš životni stil. Naučila sam da je bolje da imam  nekoliko zaista lepih džempera ili jedan komplet ogrtača nego desetine masovno proizvedenih, nekvalitetnih komada. Uložite u najbolje. Francuska izreka kaže: Nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari. Mislite o tome.

Šesti korak: Budite slobodni, svoji i kreativni

Budite svestrani i upotpunite svoj CASUALE WARDROBE dodavanjem nakita i asesoara, zamenite obuću za dan cipelama za noć ili eksperimentišite sa novom šminkom ili frizurom. Iskoristite ovu priliku da kombinujete, mešate i da se igrate sa neobičnim kombinacijama boja. Bićete šokirani koliko novih kombinacija možete da napravite samo sa stvarima koje već imate u ormaru i razmišljanjem izvan okvira. Ako budete planirali kako se oblačite, a ormar napunite sa manje, boljih komada, to će vam pomoćI da pojednostavite dnevnu rutinu i povećate efikasnost, štedite vreme, energiju i novac. 

Srećno u reorganizaciji i kreiranju CAPSULE WARDROBE

SREDI REORGANIZUJ ORMAN DOM I LIČNI STIL onlajn program uskoro SAZNAJ VIŠE….

Za sve dodatne informacije možete mi pisati OVDE