Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak

Kako delegirati kućne poslove

Pomoć u kući je ono za čime svi posežemo. Činjenica je da zbog nedostatka vremena, a i zbog ličnog konfora, tragamo za osobom koja će nam pomagati u kućnim poslovima. Upošljavamo je da održava naš dom urednim i čistim. Svima nam nedostaje još koji sat u toku dana da bi uspeli i postigli sve što želimo, to je još jedna činjenica. Baš zato stalno govorim: “Od velike važnosti je da u domu svaka stvar ima svoje određeno mesto i da se na to određeno mesto vraća.

Ono što stalno slušam od svojih klijenata je izjava: “Marija u našem domu, o redu vodi brigu naša draga Mira. Ona je zadužena za raspremanje, spremanje i kreiranje reda u kući. Često je pozivamo kada nešto ne možemo da pronađemo, ako mi ne znamo Mira zna sigurno. Kako da implementiramo određena pravila, a da se i ona uklopi u njih?

Verovali ili ne imala sam iskustva da radim sa mnogim ženama koje održavaju tuđe domove, zapravo edukovala sam osobe koje održavaju dom, tako da to rade prema potrebama vlasnika prostora. To je moj omiljeni deo. Održavanje reda je lančana reakcija i apsolutno svi učesnici jednog domaćinstva treba da su uključeni u ovaj proces.

 

 

5 ključnih saveta za delegiranje

Kao prvo, Vi kao vlasnik vašeg doma treba da odredite vaša pravila za red. Nije praktično dopustiti da treće lice kreira vaš red. Dakle pomoć u kući treba da radi po vašim pravilima. Za početak dobrog delegiranja od presudne važnosti je da imate i znate vaša pravila koja prenosite dalje.

Druga veoma bitna stavka, odmah na samom početku upoznajte osobu sa pravilima vašeg doma i reda. Na prvom razgovoru iznesite vaše zahteve i potrebe. Već tog trenutka biće vama, a i toj osobi jasno da li možete da ostvarite saradnju ili ne.

Treća stavka jeste prilagođavanje i uspostavljanje veze sa novim članom domaćinstva. Dakle imate pravo da tražite osobu koja će moći da razume i sledi vaša pravila. Ne pristajte da vaš red stvara neko drugi. Birajte odgovarajuću osobu, verujte ona postaje sastavni deo vašeg ličnog života. Neophodno je da vam odgovara i da delite iste vrednosti.

Četvrta i nimalo jednostavna stvar je strpljenje da edukujete osobu kako bi stvari odlagala i slagala na vaš način, onako kako vi to želite. Potrebno je predstaviti šta je bitno. Šta je važno. A šta je kad hitno.

Peta, poslednja i najvažnija komunikacija. Naučite da komunicirate sa osobom koju ste angažovali da vam pomaže oko kućnih poslova. Svaki put kada dođe imajte na umu šta treba uraditi. Šta je redovni deo posla, a šta su zahtevi tog dana. Potrebno je da zajedniči pratite tok. Ukoliko Vi kao vlasnik I glavna karika izađete iz toka doći ćete u situaciju sa početka teksta: ”Mira zna, zovi nju pitaj gde su ključevi od garaže.”

Ma kako izgledalo vi ste kao vlasnik doma glavna i prva karika za organizaciju i red kako u ormanu tako i u celom prostoru. 

Verujem da će vam ovaj tekst koristiti. Ukoliko imate pitanja ili bilo koju delimu u vezi organizovanja, sređivanja ormana i doma budite slobodni  PIŠITE MI OVDE…

MK