Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak

Čnjenice govore da je cveću potrebna pažnja i ljubav kako bi ostalo u životu. Neki pametni ljudi kažu, ljubav je kao i cveće ako nisi posvećen ugasiće se. I to je još jedna od činjenica i velikih istina. Svemu što postoji, potrebna je određena nega, pažnja, pozitivna emocija i posvećenost.

Cveće baš kao i sve drugo traži pažnju.

Situacija u kojoj ne možemo slobodno da se krećemo i izlazimo u prirodu kako bi ispunili potrebu koju za njom imamo, navodi me da se bavim temom “priroda u domu”. Sada kada vremena imamo na pretek, možemo o tome da mislimo i naučimo kako da stvari preokrenemo u našu korist na duge staze. Napravimo svoje prirodne oaze koje će nam ostati i nakon ovih izolaciskih dana. Naš dom je baza našeg života, učinimo da bude kompletna. Dom treba da ispunjava sve naše potrebe.

Posveti se cveću i uspeće sigurno!

 

Ovo govorim iz ličnog iskustva. Godinama u mom domu svaka biljka koju bi unela brzo bi i uvenula. Ta činjenica me je rastuživala. Probala sam sa različitim vrstama, ali uvek bi se ponavljalo isto, cveće bi uvelo. Pre izvesnog vremena počela sam ozbiljnije da se pitam zašto u mom domu svaka biljka neslavno završi? Nakon analize čitanja i izučavanja, teška srca priznala sam sebi:

“Cveće traži negu, pažnju i ljubav”.

Istina je, nisam umela da volim cveće. Želela sam onako sebično, da živi i cveta samo zato što je moje. Nisam ga redovno zalivala. Nisam ga sa ljubavlju posmatrala kako raste. Nisam mu se ni divila. Verovali ili ne, cveće voli da ga posmatramo i da mu se divimo. Priznala sam sebi da sam prema biljkama koje sam unosila u dom pristupala sebično, ti meni daj lepotu, a ja tebi neću dati ništa.

Promenila sam način. Nije bilo lako, ali jeste dalo rezultat. Moram priznati da sam prestala da budem ljubomorna na one kojima cveće uspeva i počela da ih posmatram. Da gledam kako se prema svojim biljkama ophode. Baš svaka od tih osoba, volela je svoje cveće i baš svaka se njegovoj lepoti divila. Počela sam da radim isto. Veza koju sam uspela da ostvarim sa biljkama u svom domu, zaista me je oplemenila na jedan drugačiji i poseban način. Konačno i u mom domu biljke opstaju i rastu. Prepoznala sam takođe da posvećenost biljkama u meni budi posebnu nežnost.

 

 

Svojom pričom želim da te inspirišem da napraviš svoju prirodnu oazu u svom domu i svakako na svojoj terasi. Zamisli tu radost da samo izađeš na terasu i ubereš nanu, peršun, lavandu ili neko drugo začinsko bilje. Zvuči zabavno, zar ne?

Ima mnogo načina kako se sve može napraviti kućna bašta. Izdvojila sam najlakše i najbolje. Sa dovoljno volje, posvećenosti i želje cveće će uvek uspeti!

Neke od ideja jesu baš ove:

Predimenzionirana saksija

Jedan od lakših načina jeste upotreba velike saksije u koju se mogu posaditi srodne sadnice. Odrediti pravo mesto i veličinu saksije. Za ovu vrstu sadnece veoma je važno da biljke zahtevaju istu vrstu nege. Birajte one kojima su neophodni isti uslovi za opstanak.

Viseće sadilice

Idealno rešenje za mali prostor jesu viseće sadilice u koje se mogu posaditi padajuće vrste cveća. One su naročito zanimljive leti. Osim što izgleda lepo, jeste i praktično.

Bašta na polici

Osim za knjige, polica se može fantastično pokazati za uzgajanje začinskih biljaka. S tim da je polica horizontalno postavljena tako je bolja preglednost. Uz kreativnost pored kućne biblioteke polica može postati prava sobna bašta.

Zidna sadilica

Ona i jeste odličan ukras za kuhinjski zid, ali i vrlo praktičan detalj. Može biti trodimenzionalna i izgledati kao pravo umetničko delo. Jela će biti ukusnija uz začine iz lične kuhinje.

Cveće u šolji

Umesto saksije se mogu iskoristiti sve stare šolje, činijice, tegle, staklene flaše koje mogu uz malo mašte izgledati kao pravo remek delo. Kao što rekoh za biljku nije važno u šta će se zasaditi, već isključivo ljubav, pažnja i redovno zalivanje.

Lekovito bilje u tegli

Daje mogućnost da sami biramo koje će to biljke biti. Sve što je potrebno, jeste jedna tegla, zemlja i seme lekovitog bilja. Čaj će osim lepog mirisa imati i dozu ljubavi.

 

 

Rad sa biljkama je lekovit. Izbacuje stres i stvara balans u telu i glavi. Osim dekoracije, vazduh će u domu biti dosta čistiji, jer kao što svi znamo biljke su izvor čistog kiseonika. Za tvoju terasu ili kuću biljke u ovom trenutku jesu važne. Pametno iskoriti svoje slobodno vreme, uradi nešto kreativno i korisno za sebe i svoj dom.

Ostani kod kuće! Koristi vreme da se posvetiš svom domu na pravi način, onako kao nikada do sad. Uredi dom po svojoj meri.

Srećno,

MK

 

 

Fotografije preuzete sa interneta