Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak

Boravak kod kuće – Kako se može iskoristiti vreme

Činjenica je, nemamo dovoljno vremena da provodimo u kući. To je jedan od glavnih razloga zašto uglavnom u prostoru vlada nered. Nije do nas, nego je do načina života koji se danas živi. Ovo je doba u kojem je sve fokusirano na spolja, to je još jedan razlog zašto je teško u domu održavati red. Primorani smo da se vratimo kući, bazi našeg ličnog sveta.

Neočekivano, dobili smo priliku da sedimo i provodimo vreme kod kuće. Pružena nam je šansa da ga ponovo oživimo, osvežimo i da se sa njim na nov način povežemo. Kada je već tu iskoristimo ovu situaciju na najbolji mogući način. Uspostavimo red u domu ponovo.

Šta sve možete raditi dok vreme provodite kod kuće

Očistite dom generalno – Proleće je period godine idealan za generalno sređivanje. Tu svakako ima puno posla, a sad nema izgovora, dovoljno je vremena. Prema tome možete početi svakog dana malo po malo da čistite prostor od suvišnih stvari. Pronađite stvarima pravo mesto i rasteretite se od svega onog što ne koristite.

Organizujte kuhinju – Srce svakog doma. Namestite sve u njoj tako da vam bude prijatno i pregledno kako bi bolje funkcionisali i sa uživanjem pripremali hranu.

Sredite balkon – Dolazi nam sunčana sezona, preuredite balkon. Namestite sebi ambijent da uživate na svom balkonu. Očistite ga i sredite da bude prijatan kutak za predstojeće tople dane. Nemojte od terasa praviti skladište, terasa je prozor u svet. Bilo bi sjajno da svakog jutra prvu jutarnju kafu pijete na svom balkonu.

Stilizujte svoj orman – Potraga za drugačijim odevnim kombinacijama iziskuje posvećenost i vreme. Počnite da kombinujete stvari na drugačije načine. Pripremite nove kombinacije. Osvežite svoj stajling, sad imate vremena da se posvetite. Obratite pažnju da li vam nešto nedostaje, zabeležite kako biste znali šta ćete kupiti kada budete u prilici. Igrajte se, istražite kako sve možete nositi stvari koje u ormanu imate.

Očistite ostavu, podrum, garažu – Pitanje je šta sve tamo ima. Pa kada ćete ako ne sad. Sredite ih, podsetite se šta ste sve odlagali na tim mestima, oslobodite prostor za ono što je zaista potrebno.

Sredite cipelarnik – Otvorite cipelarnik, izvadite svu obuću, ispobajte, definišite šta ćete nositi, a šta iz njega izneti zauvek.

Sredite tašne – Često zaboravljamo stvari u njima. Pregledajte sve svoje tašne izvadite iz njih zaboravljeno.

Pogledajte albume sa slikama – U njima ima sigurno nekih  neuspelih fotografija. Mogli bi da ih presložite. Prisetite se ko ste bili, a ko ste danas.

Biblioteka – Uredite svoje knjige. Sigurna sam, svako ima puno onih nepročitanih, evo prilike, čitajte. Možda ćete pronaći neke pozajmljene koje dugo čekaju da se vrate vlasnicima. Stavite ih na posebno mesto. Možda ćete se setiti da i vama neko treba da vrati vaše knjige.

Sredite dokumentaciju – Telefoni su puni različitim sadržajem. Folderi u lap topovima takođe. Brzo prikupljamo podatke i fotografije, ali nemamo dovoljno vremena da ih redovno pregledamo i brišemo nepotrebno. Sredite foldere u telefonu i u kompijuteru. Pregledajte Google Drive, inboks na mejlu. Očistite i sredite dokumentaciju. Napravite red. Organizujte podatke tako da znate gde se šta nalazi.

Kozmetika – Uvek ima nešto što se ne koristi ili više nije za upotrebu. Rasporedite, sredite svoju kozmetiku. Pregledajte šminku i operite četkice.

 

 

Ako do sada niste, pronađite svoje mesto u domu. Napravite novi kutak za sebe. Posmatrajte svoj životni prostor, razmislite šta je u njemu baš kako treba, a šta bi rado promenili. Napravite spisak šta vam je potrebno, a šta biste menjali. Pronađite na internetu ideje ili željene proizvode, imate vremena da istražujete internet ponudu.

Ovo vreme treba iskoristiti da završimo sve ono što već dugo odlažemo. Posvetiti vreme na sve one poslove u domu za koje do sad nismo imali vremena. Razmislite zašto neke stvari uopšte ne koristite, a zašto se od nekih ne odvajate?

Imate vremena, preispitajte svoje navike i svakodnevne rutine. Sada možete staviti fokus da promenite sve ono što ne radi za vas i u vašu korist.

Da bi lako održavali red u domu moramo se potruditi da svakoj stvari u prostoru pronađemo odgovarajuće mesto. Zato polako i bez žurbe. Reorganizujte životni prostor, pronađite stvarima pravo mesto. To je najbolji način na koji ćete nakon izolacije uspeti da u domu lako održavate napravljeni red.

MK