Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak

Praznične kupovine

Statistike kažu da za novogodišnje praznike trećina zarade ode na pripremanje hrane i dekorisanje kuće. Dok druga trećina odlazi na odeću i doček, ili poklone za porodicu i prijatelje. O onoj trećoj trećini niko i ne govori, jer se ona izgubi tu negde između ove dve. Ako nemaš osećaj da Nova godina napravi neke promene u tvom životu, iznos na računu je čvrst dokaz da jeste. Sigurno je i tebi poznata činjenica, znaš da je bilo novca, ali ne znaš tačno na šta je sve potrošen. Nova godina se ne dešava jednom. Nove godine dolaze i prolaze, baš zato nema razloga da decembar i januar pokreću minus na računu, zbog euforičnih, ishitrenih kupovina.

Vreme je da se pametno kupuje, da se bira potrebno, kako bi se izbeglo nepotrebno.

Najčešće kupovine u decembru i januaru su:

Novogodišnji ukrasi – Gotovo svake godine trendovi se menjaju kada je novogodišnje dekorisanje doma u pitanju. Na dekoraciju se polaže ili mnogo ili ni malo. Nekim osobama je od velike važnosti da za praznike u domu naprave čaroliju. Nekima ulazak u Novu godinu ne znači baš ništa. Kada je dekoracija u pitanju treba voditi računa, trendove uskladiti sa enterijerom doma. Prilikom kupovine treba razmišljati tako da se postojeći dekor upotpunjuje, a ne svakog decembra iznova stvarati novi. Birati ukrase koji će svakog decembra iznova buditi radost.

Garderoba za doček – U ovom periodu ponavlja se ista rečenica: “Moram da kupim toaletu za doček”. Muškarcima je lako, oni će svoje odevne kombinacije sigurno poneti i u drugim prilikama. Ali šta je sa nama ženama. Šta ćemo da radimo sa haljinama koje su kupljene samo za doček, svadbu ili neku drugu specijalnu priliku. Ako smatraš da u Novu moraš ući sa nekim specijalnim komadom odeće, sa zadovoljstvom pokloni sebi ono što ti je “potrebno”. Biraj komade koji će služiti i u druge svrhe. Ne dozvoli da i ovogodišnja toaleta čvrsto spava u tami tvog ormana.

U ormanu treba da se nalazi odeća za sve prilike i svako doba godine. Svaki put kad  za sebe kupuješ razmišljaj.

Biraj da spajaš novo, sa onim što već imaš.

 

Pokloni – Svi volimo novogodišnja iznenađenja ispod jelke, mada ne i neprijatna. Da ne bi došli u situaciju da se neko od članova porodice ili prijatelja neprijatno iznenadi i poklon završi u kanti za smeće, ili kod nekog drugog. Važno je informisati se koje su želje i potrebe onih kojima se poklon namenjuje. Kada se utvrdi šta je to za čim najmiliji žude, može se napraviti pravi izbor. Svaki poklon kojim usrećimo nekoga, nama donosi dozu radosti, ima li šta lepše od toga? Poklon ima namenu da obraduje, iznenadi, pružimo onima koje volimo potrebno.

Hrana – Godinama prateći navike drugih prilikom kupovine namirnica, došla sam do uvida da se u kupovini hrane najviše preteruje. Možda je to zato što smo kroz istoriju kao narod često gladovali. Možda i zato što je bilo perioda kada zaista nije imalo šta da se kupi. Živimo u zemlji gde je mnogo važno da frižider bude pun i da uvek ima šta da se jede.

Koliko je hrane zaiste potrebno i da li i ti kao i ja, meriš koliko je hrane završilo u kanti za smeće. Tokom perioda praznika skloni smo da preterujemo kada je kupovina namirnica u pitanju. Ne želim da govorim o pravilima za kupovinu namirnica, ono što je meni važno je da podstaknem da se pametno kupuje.

Zato sada kada se najviše troši kada može da se kupi baš sve, molim te razmišljaj kupuj pametno i biraj potrebno. Neka svaka kupovina bude izbor koji će da raduje i tebe i one druge na duge staze.

Na početku smo decembra pozivam te da zastaneš, da se zamisliš i počneš da učiš kako pametno da kupuješ.

MK