Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak

Poklonu se u zube ne gleda

Gledam majicu koju mi je mama kupila. Uopšte mi se ne dopada, ali je čuvam, jer mi je draga zato što ju je majka za mene birala. I onu košulju koju mi je drugarica poklonila za rođendan. Nikad je nisam obukla, iskreno, zato što mi se ne dopada. Znam, poklonu se u zube ne gleda, tako su me učili i baš zato mi nije lako da kažem: „Izvini, da li mogu ovu stvar da zamenim?“ Nespremna da kažem ne, ne želeći da osobu uvredim, prihvatam dar, iako ne znam šta ću sa njim. Koliko nam je ustvari teško da kažemo ne, ljudima i stvarima, da odbijemo od sebe sve ono što nam se ne dopada?

Zato danas pogledaj u svoj orman i pronađi svaki poklon koji ti se ne dopada, ali ga čuvaš zato što je od srca dar. Pravi je trenutak da iz svog ormana izneseš sve ono što ti ne pripada. Sav višak koji se u njemu nalazi, a da ne znaš jasno čemu zapravo služi, iznesi danas van.

Do kada ćemo da čuvamo stvari koje za nas nemaju nikakvu upotrebnu vrednost?

Pre nego što sam osmislila posao kojim se bavim prošla sam kroz duboko iskustvo čišćenja sebe i svog prostora od svega suvišnog. Suočavala sam se sa stvarima za koje nisam znala, ni kako ni zašto se u mom ormanu i prostoru nalaze. Iz ličnog iskustva znam, i ja sam nekad umela da kupim nešto u trenutku kada mi je bilo potrebno, sve drugo samo ne ta stvar. U najtežim životnim situacijama nisam ni razmišljala o kupovini, ali kada sam želela da dokažem svetu kako sam IN, kupovala sam. Umela sam da kupim trendi komad u želji da se prilagodim i dopadnem drugima. Dešavalo se da oblačim druge, a ne sebe. Dešavalo se i da me tržište uvuče u svoju mrežu, zbog potrebe da pripadam i budem prihvaćena. U želji da mi se dive i hvale, ne mene, nego moj novi komad – kupovala sam. I onda je dolazilo, čuveno pitanje – a šta ću sada sa tim?

Pa da čuvam, naravno! 

Orman treba da bude izbalansiran i harmoničan da bi živeo svoj pun potencijal. On nas uvodi u ravnotežu kroz sve što se u njemu nalazi. Ne pruža svaki orman mogućnost za megalomanski sadržaj. Potrebno je ući u srž, izvući ono najbolje iz njega.

I ako na površini izgleda da je dovoljno uredan, ako se zaroni u njega duboko, videćemo – tu se puno toga krije. Vreme je: prestanimo na stvari da gledamo površno i probajmo iz ormana da izbacimo sav višak, koji guši i stvara disbalans sadržaja.

Zaroniti duboko u orman, kako bi ostvarili osećaj identiteta, razumeti odakle i kako sve te stvari dolaze, zaista je važno. Stvari u ormanu ne treba da budu nešto ustajalo i prašnjavo, one su opipljive, tu su da bi se koristile. Boje i teksture njegove unutrašnjosti treba uvek da budu spremne kako bi izašle u spoljni svet.

Neka sadržaj tvog ormana bude 100% TI. Zapamti: sređivanje ormana je intimno iskustvo razgovora sa sobom. To je proces zabave, zadovoljstva i igre. To je igra koja ima cilj da se kroz nju apsolutno izrazi karakter ličnosti. 

Moda se vezuje za stav. Za mene je moda = lični izbor i stav. Strpljivo i posvećeno stvaraj svoj stil, bez ograničenja igraj se sa stvarima iz svog ormana. 

Odabirom stvari zapravo šaljemo poruku svetu, toga treba da budemo i ostanemo svesni. Kada središ svoj orman biće ti lakše da središ i život. Kada ćeš ako ne sad! Sada je pravo vreme za promene!

Poklonu se u zube ne gleda, ali zapamti da uvek možeš reći: „Ne, hvala, meni ovo ne treba“.

MK