Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak

Greške prilikom kupovine

Prošle godine sam izgleda bila jako dobra, imam to i napismeno od svojih klijentkinja, koje su bile toliko velikodušne te su odlučile da svoje priče o lošim potezima u kupovinama podele javno. Sigurna sam da će se neko od vas prepoznati u bar jednoj, a možda i u sve tri. I ako se to desi, nema potrebe da očajavate, jer je prvi korak ka rešenju problema, upravo uviđanje gde grešimo.

Svi pravimo greške i ne da samo grešimo dok kupujemo, grešimo u mnogo čemu. Iskreno greške volim i smatram da su one najbolji učitelj, treba grešiti, ali isto tako verujem da ih ne treba čitav život ponavljati. Iz grešaka se uči, dakle grešimo da bi nešto naučili.

Greške su naše lekcije. Grešim znači živim.

Nisam toliko bogata da kupujem jeftine stvari – Milicina priča

Znam, ova rečenica ti je dobro poznata, bila je i meni, ali…

Jednoga dana posle odluke da konačno sredim svoj orman i vidim zašto sve češće nemam šta da obučem i da li je to do mene, ili do sadržaja ormana, otkrila sam jednu stvar o sebi. U trenutku sređivanja bespregledne gomile stvari zazvonio mi je telefon i razgovor se završio jednom dugo očekivanom poslovnom ponudom. Kada se uzbuđenje i sreća zbog takve prilike stišala, kao i svaka žena, ali i muškarac koji o sebi vodi računa, shvatila sam da za takav posao nemam šta da obučem. Ne, ne za prvi sastanak, nego ni za buduće.

Stresno sam počela da brljam po gomili tražeći bar tri četiri komada koji bi mi poslužili u prvo vreme, ali ništa. Umesto njih sam pronašla jednu veliku istinu “Ja sam kraljica jeftinih stvari”. Saznanje da ni jedna od stvari koju posedujem nije bila skupa, čitaj kvalitetna, me je porazilo. I bez obzira što sam u svom okruženju uvek važila za osobu sa izgrađenim stilom odevanja i što niko onu činjenicu ne bi ni primetio, znala sam da je većina odevnih predmeta bila kupovana bez plana, bez namene, u prolazu da se novac potroši, zato što je trendi.

Kao bumerang su mi se vratili svi trenuci otvaranja novčanika, čekanja na kasama u radnjama punim gužve zbog sniženja, sve te stvari obučene samo jednom ili nijednom… Zato sam vođena neprijatnim saznanjem ove ružne istine, pozvala u pomoć osobu koja vlada kupovinom jako dobro (guess who :-))

Zajednički smo očistili moj orman od svih tih bespotrebnih i nikad zaista željenih komada odeće. Uzeli smo notes i u njemu popisali sve ono što mi je najneophodnije da bi se u tome započeo novi posao, ali i novi život. Osoba u tridesetim, spremna je da za sebe svesno bira i ne dozvoliti luksuz nezrele kupovine iz dvadesetih.

Osoba u tridesetim, ne kupuje stvari samo za izlazak i impresioniranje drugarica, ili mladića. Osoba u tridesetim želi da se sviđa sebi, da bi se svidela i drugima. Osoba u tridesetim treba da ima izgrađen stav. Da, imala sam stil, ali mi je dragocenim savetima donet i stav da neću biti rob jeftinih, brzih kupovina. Jeftine kupovine na kraju budu jako skupe. Naučila sam da za sebe svesno biram potrebno i na pravi način kombinujem sve što imam.

Hvala, MK Bilo je dragoceno iskustvo raditi sa tobom.

Milica

Jesi li ti ti, ili ona? – Tanjina priča

Delim ličnu priču u želji da i ti otvoriš oči. Želim da kažem, da je potpuno u redu grešiti, ali je još više u redu da greške želimo da ispravimo, ili bar minimiziramo. Grešila sam, javno priznajem.

Jedan period života, sa ekspanzijom interneta u našoj zemlji i portala koji su nam omogućavali da budemo u toku sa svim dešavanjima na svetskoj modnoj sceni, pažnju mi je privukla jedna modna blogerka. Obožavala sam njen stil odevanja koji je bio vrlo blizak mom, pratila sam svaki njen blog post i pokušavala da ga imitiram. Vrlo teško sam uspevala u tome budući da je izbor odevnih komada kod nas bio prilično uzak, ali tada mi se činilo da to dobro radim. Sve do jednog trenutka.

Otputovala sam na nekoliko dana u obilazak jednog evropskog grada i ponela par odevnih kombinacija koje su bile sklapane nalik malopre pomenutoj blogerki. Uživala sam slikajući se u njima na poznatim lokalitetima, smatrajući da su to verovatno najbolje fotografije koje sam do tada napravila.

Kada sam došla kući i počela da se bavim njima u želji da ih što pre podelim sa prijateljima na društvenim mrežama, sačekalo me je neprijatno iznenađenje. Moji autfiti su bili uglavnom nešto što je kvarilo sve, čak i impozantnu lepotu kulturno-istorijskih spomenika. Na većini fotografija sam izgledala kao Mačak u čizamama. Nisam želela da izgledam kao ona, želela sam da izgledam kao ja, ali to se nije desilo. Sem na jednoj fotografiji, onoj poslednjoj, napravljenoj onako usput, na aerodromu.

Uporedivši tu fotografiju sa svim ostalim, činilo se kao da su u pitanju dve potpuno drugačije osobe, Kada sam tu fotografiju poredila sa svim onim blogerkinim, došla sam do onog  zaključka koji Marija često ponavlja – Sijaj svojim sjajem.

Ti možeš biti jedino ti, ne neko drugi, zato ni ne pokušavaj da imitiraš. Ne budi ničija loša kopija, budi original. Konačno naučila sam da za sebe biram prema svojoj meri.

Hvala, MK! Pomogla si mi da konačno pronađem svoj lični stil. Sada znam kako da kupujem pametno.

Tanja

Za kupovinu ti ne treba dobro društvo, nego dobar saveznik – Jovanina priča

Nekada sam kupovinu smatrala još jednim od načina za dobar provod sa drugaricom. Novogodišnje kupovine, sezonske rasprodaje, otvaranje radnji, ništa od toga nisam propuštala. Udružena sa svojim prijateljicama, odlazila sam u česte kupovine nakon kojih bi smo slavile odlazeći na kafu ili ručak. Tek nakon nekog vremena spoznala bih da sam pravila pogrešan izbor.

Kupuvina sa drugaricom vrlo često uticala je da se priklonim njenom mišljenju dok biram, ne mareći za to što je njen stil potpuno različit od mog. Birala sam pogrešno. Ne znam da li bih sve ovo primetila kao smetnju da nisam na internetu naletela na sadržaj koji me je pogodio kao metak.

Odlučila sam da stanem na put gužvi u ormanu i naučim kako da kupujem pametno, kako se bira potrebno. Pozvala sam MK u pomoć. Bilo je moram priznati pomalo bolno, otkriti koliko toga sam kupila samo da bih kupila. Nisam sebi dozvoljavala da iz radnje izađem bez barem jedne kese u ruci.

Naučila sam da biram pametno. Shvatila sam da ne treba da ugađam svetu nego sebi. Sad znam zašto u kupovinu treba da idem sama, a kafu, ručak ili spa delim sa drugaricama.

Sredila sam orman i konačno znam, kakav osećaj budi pametna kupovina.

Hvala, Marija

Jovana

 

Da li želiš da promeniš način ili bi rađe da se vrtiš u vrtlogu nepromišljene kupovine ponavljajući stalno iste greške?

 

Hvala drage žene što ste podelile vaše priče.

MK

Foto: Tea Tomić