Close
  • Nemate proizvoe u korpi.
idi na početak
Detoksikacija doma

DETOKS TRETMAN ZA TVOJ DOM

Kako da oslobodiš prostor od suvišnog

Ako je čaša puna, a ti u nju i dalje sipaš realno, prelivaće. Pitam: „Kakav je to detoks doma, ako konstantno u njega unosiš, a uz put iz njega ništa ne iznosiš?“ Iskreno, apsolutno nikakav.

Počinjem ovaj tekst pitanjima, zato što smatram da sve u životu počinje od postavljanja pitanja, znam u odgovorima leži rešenje.

Može li telo da se detoksira preteranim unosom hrane? Ne, logično.
Može li se kroz prljav prozor, jasno videti spoljni svet? Pa ne, naravno. Ako želiš da kroz prozor jasno vidiš, „operi ga“, nema potrebe da kupuješ novo staklo ili novi prozor, zdrava logika.
Možeš li jasno videti šta u ormanu imaš, ako je pretrpan? Ne, naravno.

Detoks je moderna tema danas. Detoksiraju se telo, um i duh, a da li detoks prenosimo na ono najvažnije prostor u kojem živimo? Nisam sigurna i baš zato pišem ovaj tekst.

Svaka promena u domu počinje sređivanjem ormana, tvrdim većina nije svesna koliku količinu stvari drži u ormanu. Da bi se prostor očistio potrebno je krenuti od njega. U njemu spava duša vlasnika. Veruj mi, to nije uopšte jednostavan proces, ali kada počne da se oslobađa prostor ormana od viška, otvara se prostor za promenu i u celom domu.

Svaka promena u domu počinje sređivanjem ormana.

Detoks doma je proces koji zahteva: strpljenje, posvećenost, fokus i vreme. Mora da trajeDom je mesto gde osoba treba da se oseća prijatno, udobno i pripadajuće.

Kako početi proces detoksa doma:

Prvo treba uzeti u obzir da u svakom stanu, kući ili sobi ima viška stvari. Za početak procesa detoksa, neophodno je prestati sa unošenjem stvari u prostor. Pokušaj neko vreme da ne unosiš ništa u svoj dom, ali baš ništa. Prestani da kupuješ.

Zatim počni da posmatraš, šta je to što ti bode oči, samo posmatraj, širom otvorenih očiju, šta je to što stoji i čeka neki trenutak.

Potom otvori svoj orman, izvadi sve iz njega i obrati pažnju na količinu stvari. Neko vreme samo posmatraj i prati šta se dešava. Kad osetiš spremnost, počni da razdvajaš komade na gomile, ostaje, ide, ne upotrebljivo, možda-nisam sigurna.

Kad to završiš, sledi naredni korak. Sve sa gomila, možda i ostaje treba obući i gledati odraz u ogledalu, ako odraz kaže nije nešto – onako, stavi komad na gomilu ide. Poljubi pozdravi i pošalji dalje.

Oživi svoj prostor, dozvoli da udahne čist zrak. Prestani u dom da unsiš počni iz njega da iznosiš.

Nakon detaljnog pregleda i sortiranja stvari. Dolazi faza svaka stvar na pravo mesto. Organizuj prostor ormana tako da služi tebi, onako prema svojim potrebama. Zaboravi na zimsku i letnju garderobu, zaboravi zauvek na prednji i zadnji plan ormana. Toga se oslobodi, sve stvari u ormanu moraju biti odmah vidljive i lako dosputne.

Kada završiš sa detoksikacijom ormana, pređi na ostale delove prostora. Ponovo samo posmatraj. Kada se pojavi uvid, znaćeš odakle treba da počneš, kad se taj trenutak desi, ne razmišljaj samo kreni.

Uzmi kutiju ili dve, postavi u centar prostorije, kreći se i počni da je puniš, svim stvarima koje čine da se osećaš ugušeno. Polako, malo po malo puni. Pusti da proces traje. Šetaj kroz prostor, gledaj, uzimaj stvar po stvar pozdravljaj i u kutiju ređaj.

Ne mora se završiti za jedno popodne, može da traje i više dana.

Šetaj kroz prostorije, dnevna soba, kuhinja, kupatilo, hodnik, spavaća soba, terasa, samo hodaj i posmatraj, a višak u kutije ređaj. Posveti svom domu pažnju, neguj ga probudi uspavanu energiju. To je detoks doma. Probudi uspavano. Udahni domu svežinu i život, to je cilj detoksa. Dok to radiš prmetićeš sigurno delove prostora koji bude radost i pozitivan osećaj. Otkrićeš u kom delu životnog prostora uživaš. Pronaćićeš svoje mesto. Tom mestu posveti posebnu pažnju, učini da zasija. Osetićeš šta je u prostoru baš kako treba, a šta treba menjati. Kada sakupiš sve što ti smeta, pozdravi i iznesi iz doma.

Vrati se posmatranju i razmišljaj šta želiš da bude drugačije, počni da pereš, ribaš, čistiš, brišeš… U procesu detaljnog čišćenja, trudi se da pronađeš svakoj stvari pravo mesto. Veoma je važno, da svaka stvar ima svoje pravo mesto, jer kad stvari imaju svoje mesto postiže se red, a kada se vraćaju na to određeno mesto red se održava.

Ponekad je dovoljno samo premestiti neku stvar u drugi ćošak, na drugu policu ili u drugu prostoriju da bi se desila magija.

Pronađi stvarima pravo mesto, to je sledeći zadatak, ključna stvar za red jednom i zauvek.

Preporučeno je da detoks traje minimum 21 dan, kažu stručnjaci da se za to vreme može postići balans, očistiti i uravnotežiti telo, smatram da se isti princip prenosi na dom. Dakle detoks doma kao i detoks tela, uma i duha treba da traje. Ne žuri, donesi odluku i kreni da detoksiraš svoj životni prostor. Sigurna sam da će se nakon tog određenog vremena desiti magija. Prodisaće prostor, prodisaćeš i ti sa njim. Pripremi se, ovaj detoks je izazov, zato očekuj ne očekivano. Posmatraj, radi i ne zaboravi, ovaj proces je igra, prepusti se, posveti se i igraj se.

Ovaj detoks budi radost.

Sad kad znaš kako, ne preostaje mi ništa drugo osim da kažem: „Kreni sad!“ Ukoliko imaš bilo kakvih pitanja, pitaj ne ustručavaj se, više od svega volim da na njih odgovaram i da pomažem drugima da pronađu idealna rešenja sa sebe i svoj prostor.

Ne zaboravi da prestaneš da kupuješ, o kupovini počni da razmišljaš, jer pametna kupovina je veština i da, može se savladati.

MK